Alles wat je moet weten over de btw-aangifte
clock3 min
Markt|

Alles wat je moet weten over de btw-aangifte

In Nederland is iedere ondernemer verplicht om btw-aangifte te doen. Er moet namelijk omzetbelasting worden betaald over de verkochte producten en diensten. Uiteindelijk wordt de btw (belasting toegevoegde waarde) door de eindconsument betaald, welke ondernemingen moeten afdragen aan de Belastingdienst in de btw-aangifte. Btw die ondernemingen betalen over hun inkopen, kunnen zij weer terugvragen bij de Belastingdienst via de btw-aangifte. In dit artikel lees je wat deze btw-aangifte inhoudt en waarom, wanneer en hoe er btw-aangifte gedaan moet worden.

Wat is btw-aangifte?

Via de btw-aangifte betaal je belasting over je omzet. Btw wordt daarom ook wel omzetbelasting genoemd. Voor ondernemers is het verplicht om deze btw te heffen over producten die worden verkocht of geleverde diensten aan klanten. Niet alleen consumenten, maar ook organisaties moeten dit betalen. Organisaties mogen de btw die over hun inkopen is betaald, uiteindelijk wel terugvragen aan de Belastingdienst. Tijdens de btw-aangifte wordt er een balans opgemaakt hoeveel btw er betaald (verkopen) en teruggevraagd (inkopen) mag worden. Per periode kan het dus verschillen of ondernemingen btw moeten betalen, of juist terugkrijgen.

Waarom moet ik btw-aangifte doen?

Als ondernemer moet je dus omzetbelasting betalen over de verkochte producten en diensten. Aan de andere kant maak je als ondernemer ook kosten waar btw over wordt berekend. Om aan het eind van een periode te berekenen of omzetbelasting moet worden betaald, of dat je juist een bedrag terugkrijgt, moet de btw-aangifte worden ingevuld.

Wanneer moet ik btw-aangifte doen?

De meeste ondernemingen doen de btw-aangifte elk kwartaal, maar dit kan ook op jaarlijkse of maandelijkse basis. Welke periode ook van toepassing is, de aangifte moet binnen een maand na afloop van de periode binnen zijn bij de Belastingdienst. Is dit niet het geval, dan ontvang je een naheffingsaanslag en moet je mogelijk een boete betalen.

Gebeurt de btw-aangifte per kwartaal, dan gelden de volgende data:

  • 1e kwartaal 2021: 30 april 2021
  • 2e kwartaal 2021: 31 juli 2021
  • 3e kwartaal 2021: 31 oktober 2021
  • 4e kwartaal 2021: 31 januari 2022

Hoe doe ik btw-aangifte op de juiste manier?

Wanneer je goed voorbereid bent, kost de btw-aangifte minder tijd dan je denkt. De aangifte kan op verschillende manieren. Je kunt zelf inloggen op mijnbelastingdienst zakelijk en de btw-aangifte indienen. Deze inloggegevens heb je van de Belastingdienst gekregen na het inschrijven bij de KvK.

Krijg je onder aan de streep geld terug? Dan hoef je niets te doen. Dit geld wordt dan vanzelf op de rekening gestort. Moet je onder aan de streep btw betalen? Dan moet je dit wel zelf regelen. In Mijnbelastingdienst staat hiervoor een uiterlijke datum. Als je niet op tijd betaald, kan ook hier een naheffingsaanslag over worden gestuurd.

Hulp nodig? Download hier drie tips voor je belastingen, of bekijk de video.

Btw-aangifte laten doen door Kontado

Je kan de btw-aangifte ook door Kontado laten doen. Wij zorgen voor een tijdige en volledige aangifte, dankzij de aangiftesoftware die wij gebruiken! Benieuwd wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Stuur ons vrijblijvend een berichtje!

Neem nu contact met ons op!