Ontdek de voordelen van de bedrijfsopvolgingsregeling voor uw familiebedrijf
clock1-2 minuten
Markt, Nieuws, Tips|

Ontdek de voordelen van de bedrijfsopvolgingsregeling voor uw familiebedrijf

Bij Kontado begrijpen we dat de continuïteit van uw familiebedrijf van groot belang is. De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt ondernemers in het MKB een gunstige fiscale behandeling bij de overdracht van hun onderneming binnen de familie, waardoor schenk- en erfbelasting aanzienlijk verminderd kunnen worden.

Voordelen van de BOR

Vermindering van schenk- en erfbelasting:
Dankzij de BOR wordt een aanzienlijk deel van het ondernemingsvermogen vrijgesteld van belasting. In 2024 geldt een volledige vrijstelling voor de eerste €1.325.253, met een gedeeltelijke vrijstelling van 83% voor bedragen daarboven.

Continuïteit van uw bedrijf:
Door de belastingdruk te verlichten, helpt de BOR uw familiebedrijf soepel over te dragen aan de volgende generatie, zonder dat financiële lasten een obstakel vormen.

Voorwaarden en toepassing

Om in aanmerking te komen voor de BOR, moet uw bedrijf aan specifieke voorwaarden voldoen. Dit kan betrekking hebben op een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma of bv. Het is essentieel om te voldoen aan de criteria om te profiteren van de regeling en zo de toekomst van uw onderneming te waarborgen.

Deze criteria zijn:

  • Moet een actieve, lopende onderneming zijn. Beleggingen vallen hier niet onder.
  • De vorige eigenaar moet minimaal 5 jaar eigenaar zijn geweest van het bedrijf. Is de eigenaar overleden, dan is dit 1 jaar.
  • De onderneming mag niet stoppen vlak na de overname. Minstens 5 jaar moeten de activiteiten worden voortgezet. Wanneer er aandelen verkregen zijn, moet je minstens 5 jaar eigenaar blijven van die aandelen en het bedrijf 5 jaar activiteiten uit laten voeren.

Risico’s en herroepingsclausules

Hoewel de BOR veel voordelen biedt, is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke veranderingen, bijvoorbeeld ontwikkelingen in de markt of overheidsmaatregelen. Als uw onderneming binnen vijf jaar na de overdracht wordt gestaakt of failliet gaat, kan de vrijstelling worden teruggedraaid. Een herroepingsclausule kan hierbij uitkomst bieden, door flexibiliteit te geven bij onzekere marktomstandigheden.

Zorgvuldigheid is cruciaal

Bij Kontado adviseren we u om een herroepingsclausule zorgvuldig op te stellen met duidelijke voorwaarden en procedures. Juridisch advies is hierbij essentieel om geschillen te voorkomen en te zorgen dat de clausule voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Wilt u meer weten over de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en hoe deze uw familiebedrijf kan helpen? Neem contact op voor deskundig advies en ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat uw onderneming ook in de toekomst blijft groeien.